Płytki w kuchni – rozwiązanie na zabrudzenia czy zbędny dodatek?
W wielu polskich domach, można w kuchni na podłodze znaleźć wszelkiego rodzaju płytki lub kafelki. Często spotykaną opinią jest po prostu stwierdzenie, że takowe płytki są tylko czysto dekoracyjnie. Nie wiele osób wie, że takie podłoże może nas uchronić przed niepotrzebnymi problemami. Wiele rodzajów płytek, ma właściwości wodoodporne. Dzięki czemu stosując wszelkiego rodzaju kafelki podłogowe, unikniemy niepotrzebnych kosztów, przy wylaniu swego rodzaju wina czy napoju gazowanego. W wielu przypadkach takie napoje w dużym stopniu potrafią barwić podłoże. Aktualnie będzie to lepsze zastosowanie niż np. panele. Które w przeciwieństwie do płytek, są bardzo łatwo podatne na wszelkiego rodzaju ciecz. W tym wypadku kafelki będą lepszym rozwiązaniem.
Wybór płytek nie jest prosty, mamy w końcu wiele rodzajów, jak i wiele wzorów, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Ale co jeżeli mamy połączenie kuchni z salonem? Jak wtedy odpowiednio zaaranżować wystrój? Bardzo często spotykanym rozwiązaniem jest położenie płytek w części kuchennej, natomiast paneli w części salonu. W większości jest to bardzo dobre rozwiązanie. Ale biorąc pod uwagę jak rozmaity mamy aktualnie wybór płytek, zaaranżowanie powierzchni składającej się w całości z płytek nie będzie złym pomysłem. Zawsze pozostaje jeszcze problem ogrzewania. Jeżeli zastosuje się w domu, ogrzewanie podłogowe to nie będziemy mieli problemu. Natomiast jak wiemy w wielu lokalach znajduje się ogrzewanie gazowe, czyli za pomocą kaloryfera. Jeżeli w waszym domu/mieszkaniu znajduje się takowe ogrzewanie o wiele lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie podłoża sekwencyjnego – płytki w kuchni, a panele w salonie.